Stiftelsens primære formål er å forvalte eiendommene på fiskeværet Halten som firmaet Nekolai Dahl ved Torstein Erbo donerte til stiftelsen. Stiftelsen skal bidra til å vedlikeholde og utvikle øygruppen og fiskeværet Halten til et levende og aktivt kystkulturminne, samt legge til rette slik at historisk og ny viten kan formidles og utvikles. Virksomheten kan drives selvstendig eller i samarbeid med andre.

Etter at Halten var fraflyttet, besluttet disponent Torstein Erbo i firmaet Nekolai Dahl å kvitte seg med eiendommene i Frøya, og bød fram Halten for salg. Fylkeskommunen, som hadde forkjøpsrett fikk tilbud, men Erbo forlangte 2 mill kr, og det kunne ikke Fylkeskommunen betale.

Erbo ønsket imidlertid sterkt at Halten skulle bli i offentlig eie og fullt tilgjengelig for allmennheten i framtida. Derfor tilbød han etter en tid å donere alle eiendommene til en offentlig stiftelse, forutsatt at stiftelsen oppnådde et grunnkapitalfond på 2 mill kr. Det ble oppnevnt et interimstyre som fikk i oppdrag å forberede dannelsen av Stiftelsen Halten, Nekolai Dahls Minne. Det lyktes å skaffe vel 1,4 mill kr til grunnkapital i stiftelsen, og både fylkeskommunen og Erbo godtok dette. Dermed var grunnlaget for stiftelsen lagt, og stiftelsesmøtet ble holdt i Trondheim 29 november 1991.

Arbeidet med å ruste opp bygningene startet ganske snart under ledelse av Hans Borgfjord. Han hadde med seg arbeidsledig ungdom fra Fosen. Det var sikring av kaia og skifting av vinduer og bordkledning på brygga som hadde første prioritet. Senere starta arbeidet med innredning og oppussing av rommene på brygga.

I 1997 startet arbeidet med å reise en ny trønderlån. Trønderlåna er flyttet fra Rissa og satt opp på dugnad sammen med innleid byggmester. Den nye trønderlåna sto ferdig i 2001, og det meste av arbeidet ble gjort på dugnad.

Haltenboka

 

Mer detaljert historie står å lese i boka "Halten - fra fiskevær til stiftelse". Boka omhandler Haltens historie fra ”Arilds tid” ca 1550 og frem til i dag.  Den fåes kjøpt på Halten Handel, eller ved å kontakte oss Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..