MartinStiftelsen er avhengig av gode hjelpere, både til daglig drift og årlig vedlikehold. Flittige hjelpere fra ulike "kystlag", spesielt på Fosen, bidrar med stor innsats gjennom hele sesongen.

Dugnadsgeneral Martin Kjøren har hatt ansvar for vedlikeholdet av stiftelsens eiendommer de siste 10-12 år. Sammen med sin kone Helga har han lagt ned et enormt arbeid med både vedlikehold og drift av Stiftelsen Halten NDM. Det er aldri nei i Martins munn når noen har lyst til å besøke Halten enten det er i eller utenfor turistsesongen. Og Helgas fiskesuppe er viden kjent.

For spørsmål om dugnader, kontakt Martin på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller telefon 917 41 806.

Les Halten Slitarlag sin egen avis.

 

Her er en rapport fra vårdugnaden 2011:

Oppstemt fiskehjell og avsådd kornåker utpå Halten

19 glade dugnadsarbeidere sørget for at det gamle fiskemottaket og Skanklånna på Halten atter er striglet og klar for ny sesong. I tillegg er våronna unnagjort og uteområdene shinet opp etter vinteren. Det unike fiskeværet ytterst mot storhavet ønsker årets gjester velkommen utover til gode opplevelser i flott kystnatur.

"Jagga kongro"

Bøtteballetten utstyrt med støvsuger, langkost og svaber sørget for at vinterens små leieboere ble oppsagt og uthivd med øyeblikkelig virkning. Duften av grønnsåpe la seg som et aromatisk lokk over øyrekka. Nordøsten sørget etter hvert for å ekspedere godlukta innover til Nes-landet.

Oppstemt hjellOppstemte fiskehjell

En av fjorårets dugnadsoppgaver var oppsett av spiller ny fiskehjell, forsterket med utrangert høyspentwire fra Kraftlaget. Denne ble da strammet skikkelig og stemt i G. I ettertid fikk vi tilbakemelding fra Gimsan Songlag om at fiskehjeller i utgangspunktet stemmes i A. Ved hjelp av medbragt stemmegaffel og "frosk" fikk vi korrigert dette i år. Storjobben i år var å demontere en nedtatt fiskehjell lenger vest på været. Det er ufattelig mange meter streng på en slik fiskehjell.

Markens grøde

I tråd med god jordbrukstradisjon utvides det fulldyrkede arealet sør for Skanklånna år for år, og nærmer seg nå 20 m2. Etter pløying og spavending ble alt areal kalket med medbragt skjellsand og blandet opp med tang, tare og snadder fra kompostbingen. For fisken i Frohavet er det kort vei fra sjøen til jorden. Poteter, urter og grønnsaker fant veien ned i jordens sorte muld. Nytt av året er perserkløver som grønngjødsling og Halten Havhavre som dekkvekst. Det siktes mot produksjon av kornband og julenek.

1.mai-feiring

Halten Slitarlag (stiftet 01.05.2011) sto som arrangør av årets 1.mai-tog på Halten. Bak Slitarlagets fane så man paroler som "Nei te skjørbuk", "Nei te pøls" og "Ja te kortreist havmandel". Med 84,2 % oppmøte erklærte Slitarlaget seg godt fornøyd med årets tog. Samtlige kom til topps i fyret og fikk med seg panoramautsikten som bonus.

Vel heim

Dugnadsgjengen kom seg vel over Frohavet, stappfulle av ferskfisk, omega 6 og gode minner.